Mijn team

De tweede opdracht in het vijfde jaar van technasium heb ik samen met Mariia Movchan, Remmel Begeer en Storm Boston gedaan. Dit groepje kwam tot stand, doordat Milly willekeurige groepjes ging maken. De samenwerking onderling ging heel goed en wat leidde tot een mooi eindproduct.

Het probleem

Restaurant De Dyck verbouwt het hele jaar door gewassen voor eigen gebruik, alleen ervaren zij vaak het problemen met de efficiëntie van de moestuin. Om ervoor te zorgen dat De Dyck zijn ambities voort kan zetten, is het van belang dat de moestuin efficiënter wordt. Dit door gewassen het hele jaar te telen maar ook door de gewassen zo ruimte efficiënt mogelijk te plaatsen. Hierbij is het van belang dat er wordt gekeken naar de eigenschappen van de gewassen. Heel vaak wordt er al snel gedacht om alles in kassen te laten telen, maar om het eindproduct zo realistisch mogelijk te maken zal dit waarschijnlijk niet kunnen vanwege het dure prijskaartje van zulke kassen. Dit maakt het daarom een mooie uitdaging waarbij veel moet worden onderzocht.  

Het eindproduct

Het eindproduct is zowel een verslag geworden als een ontwerp, waarbij verschillende ideeën zijn uitgewerkt. Deze ideeën zijn aanbeveling  voor restaurant De Dyck om hun moestuin efficiënter te herindelen. Ten eerste is er gekeken naar een beter irrigatiesysteem, dit systeem zal ervoor zorgen dat de tuinier niet zelf alle planten moet sproeien. Ten tweede is er gekeken naar de ruimte efficiënter in te richten. Dit is gedaan door middel van verticale farming, zo kan meer gewassen verbouwen op dezelfde hoeveelheid grond. Deze vorm is vooral handig in kassen, aangezien je in kassen maar een beperkte ruimte hebt en die dus goed moet benutten. Ten derde is er gekeken naar een tweede waterbron, dit om ervoor te zorgen dat in droge periodes genoeg water is. Deze waterbron is een goedkope manier, omdat het water uit de vaart mag worden gepompt tot 500 kubieke meter per jaar. Wat ervoor zal zorgen dat de druk op de spoeiers goed blijft en 1/5 van de irrigatie kan worden voorzien door de vaart. Ten slotte is er gekeken hoe je op een milieu vriendelijke manier ongedierte kan bestrijden. De twee beste manieren zijn, het gebruiken van het Afrikaantje en de lavendel plant. Deze bloem en plant hebben veel voordelen voor de moestuin en de tuinier is minder tijd kwijt met het onderhouden van de gewassen. Al deze ideeën moeten een goede aanbeveling zijn voor restaurant De Dyck om hun moestuin efficiënter te herindelen.  

De opdrachtgever

De boerderij aan de Woudsedijk-Zuid behoort al 3 generaties bij de familie Kempenaar. Voorheen was het een gemengd bedrijf met veeteelt en akkerbouw. Reinier de huidige generatie Kempenaar, verbouwde tot tien jaar geleden op grote schaal aardappels en akkerbouw. Hij was het zat om te telen zonder de consument te kunnen zien. Daarom bouwde hij een restaurant en zalen in zijn oude schuur, zo ontstond restaurant en evenementen locatie De Dyck. 
Janneke van Impelen is ons contactpersoon, is 32 jaar oud en werkt al drie jaar bij De Dyck. In het begin werkte ze vooral in de keuken, maar haar aandacht werd al snel getrokken door de moestuin. Vanaf vorig jaar is het moestuinteeltplan onder haar hoede. Zo zorgde zij ervoor dat er veel veranderingen plaats vonden.